Theorie

Verkeerskennis, gevaarherkenning en inzicht

Het theoriecertificaat moet in je bezit zijn, voordat je een afspraak bij het CBR in kan plannen voor het afnemen van de tussentijdse toets of het praktijkexamen. De theorie vormt een belangrijk onderdeel van de rijopleiding. Iets wat je in de theorie niet beheerst, kun je in de praktijk ook niet toepassen

De theorie heeft tot doel verkeerskennis, gevaarherkenning en inzicht te ontwikkelen. Dit  is nodig om inzicht te krijgen in je eigen mogelijkheden en tekortkomingen en die van andere weggebruikers waarmee je straks te maken krijgt in het verkeer.

Theorie examen

Het theorie examen bestaat uit drie onderdelen.

Hoe lang duurt het theorie examen?

Voor het gewone theorie examen heb je 30 minuten de tijd. Bij het onderdeel gevaarherkenning krijg je 8 seconden per vraag. Voor het onderdeel kennis krijg je ongeveer 8 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Voor het onderdeel inzicht krijg je ongeveer 16 minuten de tijd om de vragen te beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht is geen tijd per vraag ingesteld, je kunt zelf je tijd indelen.


Voor het theorie examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je 45 minuten de tijd. Hier krijg je 5 minuten extra tijd voor het onderdeel kennis en 10 minuten extra tijd voor het onderdeel inzicht. 
Je beantwoordt de vragen op een computer. Wil je weten hoe deze vragen eruit zien? Kijk hier voor een voorbeeld van elke soort vraag.

Wat neem je mee naar je theorie examen?

Naar je theorie examen neem je een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

Hoeveel fouten mag je hebben?

Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden. Bij de onderdelen kennis en inzicht krijg je in totaal ook 2 testvragen.

Het theorie-examen personenauto kun je zelf aanvragen op de site van het CBR. De kosten vind je op de tarieven pagina.

Scroll naar boven